Strona główna Zdrowie

Tutaj jesteś

Jak wzbogacić jedzenie o zdrowe składniki?

Data publikacji: 2025-07-23 Data aktualizacji: 2025-07-30
Jak wzbogacić jedzenie o zdrowe składniki

Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa dbania o prawidłowe funkcjonowanie swojego organizmu. Każdego dnia powinieneś mu dostarczasz szeregu cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, dzięki którym będziesz cieszyć się dobrym samopoczuciem, a także zminimalizujesz ryzyko rozwoju poważnych chorób. W jaki sposób wzbogacić swój jadłospis o cenne składniki i czerpać jeszcze większą radość z jedzenia? Sprawdź! 

Zdrowe tłuszcze w diecie – dlaczego są ważne i jak je wykorzystać w kuchni?

Tłuszcz często przywodzi negatywne skojarzenia, ale nie zawsze słusznie. Powód? Jest podstawowym źródłem i magazynem energii dla Twojego organizmu. Kumuluje on go w postaci adipocytów tworzących się w tkance tłuszczowej. Jej poziom zmienia się wraz z wiekiem, a także jest zróżnicowany dla obu płci.

Co ważne, tłuszcz jest głównym materiałem budulcowym dla mózgu i układu nerwowego. Ponadto tworzy błony komórkowe w całym organizmie, a do tego pełni rolę łącznika między neuronami i stymuluje przepływ informacji. Do tego jest prekursorem hormonów płciowych i kory nadnerczy, a umożliwia przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, na czele z takimi jak A, D, E i K.

Tłuszcz działa również jak warstwa termoizolacyjna dla Twojego ciała – chroni go przed utratą ciepła. Ponadto otacza wszystkie narządy wewnętrzne, a tym samym stanowi dla nich warstwę zabezpieczającą przed urazami.

Tłuszcze roślinne vs. zwierzęce

W odpowiednio zbilansowanej diecie powinny przeważać tłuszcze roślinne. Powód? Są one przede wszystkim źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych jest niezwykle istotne – ich nadmierne spożycie często przekłada się na wzrost poziomu “złego” cholesterolu i całkowitego we krwi, co sprzyja m.in. rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych czy też cukrzycy. 

Twoja dieta powinna obfitować w tłuszcze roślinne, których przedstawicielem jest wysokiej klasy oliwa. Olej pozyskiwany ze starannie wyselekcjonowanych owoców drzewek oliwnych, np. gatunku Oblica prosto z chorwackiej Dalmacji jest źródłem wielu cennych składników, na czele z jednonienasyconym kwasem oleinowym, jak również witaminą E. Ponadto znajdziesz w niej witaminy z grup A, B, C, D i K, a także sole mineralne – potas, magnez, i fosfor.

Tym samym oliwa wspiera trawienie i przeciwdziała tworzeniu się nieżytów i wrzodów żołądka. Ponadto powoduje uczucie sytości po posiłku, co jest niezwykle cenne dla osób na diecie redukcyjnej.

Oliwa z oliwek zalecana jest także dla osób chorujących na cukrzycę, a także z podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Powód? Dobrze asymiluje cukry. Do tego jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu skutecznie zwalcza wolne rodniki. Wyróżnia się również właściwościami antywirusowymi i antybakteryjnymi, dlatego też jest cennym wsparciem dla odporności.

zakwas buraczany

Kiszonki wielowarzywne – bogactwo witamin i probiotyków

Fenomen kiszonek tkwi w naturalnym procesie fermentacji – sprawia, że zawierają znacznie więcej bioaktywnych składników niż surowe warzywa. Zyskujesz nie tylko ciekawy smak, ale też całą gamę cennych minerałów. Co więcej, dzięki kiszeniu Twój organizm łatwiej przyswaja witaminy i mikroelementy.

Każde ukiszone warzywo staje się superfoodem. Kiszonki zawierają mniej cukru niż świeże warzywa. Ponadto znajdziesz w nich naturalne bakterie kwasu mlekowego, które regulują pracę jelit i wspierają mikrobiotę. Dzięki nim możesz pożegnać się z zaparciami i poczuć się lżej.

Regularne sięganie po kiszonki pomoże Ci wzmocnić odporność. Wszystko za sprawą bakterii probiotycznych, które niszczą lub osłabiają chorobotwórcze drobnoustroje. Do tego dochodzą witaminy, m.in. A, C, E, które wspierają układ odpornościowy i pomagają zachować energię każdego dnia.

Domowe przetwory owocowe i warzywne

Sięganie po świeże warzywa i owoce to podstawa zdrowej diety, jednak ich dostępność – zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym – pozostawia wiele do życzenia. Z pomocą przychodzą domowe przetwory. Soki, syropy, dżemy to witaminy, antyoksydanty, błonnik, polifenole i wiele innych cennych składników odżywczych zamkniętych w poręcznych butelkach i słoiczkach. Możesz mieć je zawsze pod ręką, tym samym wspierać prawidłowe działanie organizmu na wielu płaszczyznach. Ponadto domowe przetwory pomogą Ci przełamać kulinarną rutynę – możesz wykorzystywać je na wiele różnych sposobów, dzięki czemu nigdy Ci się nie znudzą.

Artykuł sponsorowany

Redakcja therose.pl

Nasz zespół redakcyjny kocha świat urody, mody i zdrowia. Z pasją dzielimy się wiedzą, inspirując do dbania o siebie i odkrywania najnowszych trendów. Staramy się, by nawet trudne tematy były jasne i przyjazne dla każdego czytelnika.

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?